Tipy a triky na zdravé a chutné svačiny do školy!

4. září 2017| Inspirace

Tipy a triky na zdravé a chutné svačiny do školy!

Ať už máte doma prvňáčka nebo středoškoláka, určitě chcete, aby jeho tělo i mozek fungovaly, jak mají. Pokud se Vám podaří, aby každý den Vaše dítě snídalo, máte z poloviny vyhráno. Teď však musíte ještě svést boj o zdravou a přitom chutnou svačinu, která se vám nevrátí odpoledne domů a okamžitě poletí do koše. 

Na dopolední svačinku je vhodné dávat dětem například tmavý chléb s pomazánkou z tvarohu, s plátkem šunky či sýra a nakrájenou zeleninou. Na odpolední svačinku jsou výborné jogurty bez přidaných sladkostí, mléčné nápoje nebo celozrné tyčinky, k tomu jablko nebo pomeranč.

Našli jsme pro Vás několik receptů, které jsou vhodnou alternativou pro každého.
Domácí pomazánky jsou skvělou možností pro všechny, kteří nemají každé ráno čas připravovat dětem svačiny. Dáte jim je buď do skleničky se lžičkou, nebo je namažete už večer před a co je důležité, pro jejich přípravu můžete využít i děti, které Vám jednak pomůžou ale také je zabavíte 🙂 Dalším velkým plusem je to, že přesně víte, co se v které pomazánce skrývá.

 

Červená řepa s lučinou/pomazánkovým máslem
Vařenou, nebo lépe pečenou červenou řepu oloupete a nastrouháte najemno. Vymačkáte přebytečnou vodu a smícháte s takovým množstvím pomazánkového másla, aby vznikla pomazánka, která se bude dobře mazat. Samozřejmě dle potřeby dosolíte.

Zeleninová pomazánka s tvarohem 
Měkký tvaroh utřete s trochou másla dohladka. Přidáte najemno nastrouhanou mrkvičku, půlku kedlubny a najemno nakrájený pórek. Vše zamícháte, až vznikne mazlavá pomazánka. Opět dle potřeby můžete dosolit.

 

Tipy odborníků na zdravou dětskou svačinku

  • 1 bílý jogurt, 100 g hroznového vína (lze použít jakýkoliv druh ovoce)
  • Jablko se sýrem cottage
  • 1 müsli tyčinka s 1 polotučným jogurtem, mandarinka
  • 250 ml jogurtového nápoje, tmavý rohlík s okurkou
  • Křehký chléb se sýrem a rajčetem (3 plátky chleba, tavený sýr nebo žervé, 1 rajče)
  • Křehký chléb s bylinkovým sýrem (křehký chléb, Lučina smíchaná s bylinkami dle vlastní chuti) s proužky papriky
  • Celozrnná bageta s mozzarellou a rajčetem (celozrnná bageta, margarín, rajče a ledový salát)
  • Tmavá bageta s tuňákem (tmavá bageta, Lučina, tuňák, ledový salát)

 

Domácí tyčinky z ovesných vloček

  • 250 g ovesných vloček
  • 150 g ořechů (vlašských, lískových… jaké máte rádi)
  • 75 g sušených brusinek
  • 75 g sušených meruněk (mohou být i banány nebo švestky)
  • 150 g sezamových semínek
  • 6 lžic medu
  • 1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka (410 g)

Postup: 
Nejprve plech vyložíte pečicím papírem a troubu  předehřejete na 150°C. Do mísy vložíte veškeré suché ingredience (ořechy a sušené ovoce předem nasekáme na menší kousky). V kastrůlku mírně ohřejte kondenzované mléko a vmíchejte do něj med. Poté vše vložíte do mísy a důkladně promícháte. Vzniklou hmotu rozetřete na pečicí papír a nechte usušit v troubě asi 3/4 hodiny. Po vychladnutí těsto nakrájejte na tyčinky a můžete podávat!

(Převzato z: http://ona.idnes.cz/svaciny-do-skoly-0ko-/deti.aspx?c=A120831_083005_deti_job).

Dobrou chuť!

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

3. prosince 2025| Vymáhání výživného

Exekuce výživného a vymáhání alimentů | Co potřebujete vědět

Exekuce výživného je nejúčinnější způsob vymáhání alimentů. Zjistěte, kdy ji lze využít, jak funguje a jaké možnosti má exekutor při neplacení výživného.

1. prosince 2025| Informace

Mediace mezi rodiči | Jak pomáhá při dohodě o dětech

Mediace pomáhá rodičům vyřešit spory ohledně dětí i výživného rychleji a s menším stresem. Jak funguje a kdy je dohoda opravdu platná?

24. listopadu 2025|

Dlužné výživné a úroky z prodlení 2026 | Výpočet a práva

Od 1. ledna 2026 platí u výživného výrazně vyšší úroky z prodlení – až 2,5 ‰ denně během prvních šesti měsíců neplacení. Tato změna může navýšit dluh o desítky tisíc korun, ale jen tehdy, pokud jsou úroky uvedeny ve výroku rozsudku. Rodiče proto musí o určení úroků u soudu aktivně žádat, jinak je nebude možné vymáhat.

Všechny články