Bezplatné školní obědy pro děti. Kdo na ně má nárok?

5. března 2018|Dávky a příspěvky

Zaplatíte přibližně 500 Kč měsíčně a vaše dítě má zajištěné teplé obědy na každý školní den. Pro některé rodiny samozřejmost, pro jiné luxus, který si nemohou dovolit.

Bezplatné školní obědy pro děti. Kdo na ně má nárok?

V každé škole se tak najdou desítky dětí, které denně zůstávají bez teplého jídla. A právě těmto dětem by měly pomoci dotace z EU i programy neziskových organizací.

Na problematiku obědů ve školách již v minulosti upozornilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Obě ministerstva tak každoročně ze svého rozpočtu i evropských dotací vyčleňují část peněz, díky nimž jsou zajištěny školní obědy i pro děti z rodin, které si je běžně nemohou dovolit.

 

Kdo má nárok na bezplatné školní obědy a jak příspěvek získat?

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) založilo za přispění Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) projekt na podporu školního stravování, který nese název Obědy do škol. Do něj je v současné době zapojeno téměř 500 škol a školek z devíti krajů ČR. A zapojit se mohou i další. Česká republika totiž může do roku 2020 vyčerpat z evropských fondů až 400 milionů korun.

Nárok na bezplatné stravování v rámci programu Obědy do škol mají rodiny s dětmi od 3 do 15 let, které minimálně tři měsíce pobírají dávky v hmotné nouzi. Dále je nutné, aby škola, kterou vaše děti navštěvují, byla zapojena do projektu. Pokud jsou splněny obě podmínky, stačí požádat Úřad práce o potvrzení hmotné nouze, které následně donesete do školy.

 

Dalším projektem, v jehož rámci mohou vaše děti získat bezplatné školní stravování, je projekt s názvem Obědy pro děti. Ten je organizován obecně prospěšnou společností Women for Women, která získává finanční prostředky nejen od soukromých dárců, ale také z fondů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Na příspěvek zde mají nárok i rodiny, které se oficiálně nenacházejí v hmotné nouzi, jejich příjmy však nestačí na pokrytí veškerých potřebných výdajů. Jedná se zejména o rodiny samoživitelů a rodiny, které mají dlouhodobé finanční potíže, byť třeba jen těsně nesplňují podmínky hmotné nouze.

Tyto rodiny by se měly obrátit přímo na školu, kde zjistí, zda je dané zařízení do programu zapojeno (škola se může zapojit i na žádost rodičů). Organizace poté ve spolupráci se školou rozhodne, zda právě vaše díte splňuje podmínky – hodnotí se zejména finanční a rodinná situace. Příspěvky jsou následně poskytovány přímo škole nebo školní jídelně, v níž se dítě stravuje.

Chcete se o programu dozvědět více? Další informace naleznete na oficiálních webových stránkách projektu Obědy pro děti.

 

Jídelny slouží ke stravování i socializaci

Proč jsou školní obědy pro děti tak důležité? Absence teplých obědů může mít nepříznivý vliv na zdravotní stav každého z nás. A u dětí to platí opravdu dvojnásob. Může dojít k ovlivnění fyzické kondice i ke ztrátě soustředění ve škole. Školní jídelny navíc plní i socializační funkci. Děti, které je nenavštěvují, se tak mohou velmi snadno vyčlenit z kolektivu, což může vést k dalším (např. psychickým) problémům.

 

Navštěvuje vaše dítě školní jídelnu? Čerpáte některý ze zmíněných příspěvků? Podělte se s námi i s dalšími rodiči o svůj příběh.

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

4. dubna 2024|

Neprovdaná matka a výživné

Neprovdaná matka, které se narodilo dítě, může požadovat po otci dítěte výživné nejen pro své dítě, ale také pro sebe – a to až do dvou let věku dítěte.

28. března 2024|

Mimosoudní dohoda rodičů

Dokážete se se svým bývalým partnerem rozumně domluvit na výši výživného? Pokud nejste manželé, můžete celou věc řešit i mimosoudně.

Všechny články