Odklad splátek úvěrů vypršel

6. listopadu 2020|Informace

Kvůli koronaviru byla na jaře stanovena možnost odkladu splátek úvěrů až o půl roku.

Odklad splátek úvěrů vypršel

Ke konci října ovšem zákonné moratorium, které právě zmíněný odklad umožňovalo skončilo – a nadále tak tedy nepokračuje. Začátkem listopadu tak všichni, kteří mají nějaký úvěr, musí opět začít řádně platit dle původních podmínek.

Koronavirová krize však stále trvá a v jejím důsledku přišlo mnoho lidí o práci úplně nebo byli nuceni pozastavit svoji pracovní činnost. Je tak jasné, že lze očekávat, že pro mnoho lidí bude velmi těžké a možná i nereálné vrátit se k původnímu splátkovému harmonogramu.

V takové situaci je nutné zachovat klid a hlavně „nestrkat hlavu do písku“. Pokud se ocitnete v problémech se splácením nečekejte, až vám u poskytovatele úvěru začnou naskakovat penále, pokuty či až vám bude hrozit exekuce – sami svého poskytovatele kontaktujte a pokuste se domluvit na řešení – například na splátkovém kalendáři.

Poskytovatelé teď jednají podle vlastních postupů individuálně, nicméně vždy je lepší pokusit se domluvit než riskovat nepříjemnosti spojené s nehrazením dluhu.

Autor: Ing. Dagmar Vogtová

 

Doporučené články

25. dubna 2024|

Výše výživného při uplatňování paušálního výdaje u OSVČ

Jak se vypočítává výživné, když je rodič osobou samostatně výdělečně činnou, která nemá potvrzení o výši příjmu a uplatňuje paušální výdaj?

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

Všechny články