Jak na výpočet výživného (alimentů)?

19. prosince 2022|

Zajímá vás, jak vysoké výživné (alimenty) by mělo náležet vašim dětem? Poradíme vám, jak jej vypočítat.

Jak na výpočet výživného (alimentů)?
Chci získat dlužné výživné

Kdybychom měli spočítat dotazy týkající se výše výživného (alimentů), které jsme již od našich klientů i všech ostatních obdrželi, výsledkem by bylo velmi vysoké číslo.

Výpočet těch, na které jsme mohli poskytnout jednoznačnou a přesnou odpověď, by však byl o poznání jednodušší. Žádný takový případ totiž neexistuje.

Ptáte se proč? Jednoduše proto, že výši výživného vždy určuje příslušný soudce. Ten sice zohledňuje celou řadu okolností, výsledná částka je však zcela v jeho režii. Diametrálně odlišné alimenty od podobně vydělávajících rodičů a na stejně staré děti tak nejsou ničím neobvyklým. Přesto ještě před návštěvou soudu můžete zjistit alespoň přibližnou výši výživného.

S výpočtem alimentů vám pomohou tabulky

Chcete-li znát přibližnou výši alimentů, které vám a vašim dětem právem náleží, můžete použít příslušnou tabulku zpracovanou Ministerstvem spravedlnosti. Ta určuje, jaké procento z platu povinného rodiče by mělo připadnout nezaopatřenému dítěti. Roli hraje samozřejmě také věk dítěte, se kterým se mění jeho potřeby a vzrůstají náklady na jejich uspokojení. V současné době platí následující tabulka:

Pokud se vám nechce výživné složitě počítat, je vám k dispozici naše kalkulačka alimentů. Pro rychlý výpočet orientačního výživného je nutné zadat pouze čistý příjem povinného a věk vašeho dítěte.

Tabulka míní, soudce mění

Jenže tabulky bohužel nejsou všemocné. A už vůbec nejsou závazné pro soudce rozhodující o výši výživného. Přesvědčila se o tom i maminka Nikola, která se s námi podělila o svůj příběh. Nikola (34) zcela samostatně pečuje o dceru Aničku (7). S bývalým manželem se chtěla domluvit na výši alimentů a aby měla vše potvrzené, obrátila se na příslušný soud. Ještě než se soud odehrál, zjišťovala Nikola přibližnou výši výživného. Vzala v potaz plat bývalého manžela i věk dcery. Po zadání informací zjistila, že na Aničku by měla dostávat výživné ve výši 3000–4000 Kč. Tato informace Nikolu potěšila, protože taková částka by rodinnému rozpočtu výrazně ulevila.

Jaké však bylo překvapení, když soudce vyřkl konečný verdikt a určil výživné na dítě ve výši 1450 Kč. Zoufalá Nikola navštívila několik diskuzí a ptala se ostatních maminek na jejich zkušenosti. Během pár hodin se jí ozvaly desítky maminek vychovávajících děti v Aniččině věku. A výsledek? Každé z nich bylo určeno zcela jiné výživné. Tisícové rozdíly přitom nebyly ničím neobvyklým.

Je dobré vědět, s jakými informacemi soudce pracuje

Příběh maminky Nikoly je smutným důkazem toho, co jsme už několikrát zmínili. Všechny ty tabulky a procenta z platu slouží pouze jako doporučení. Zda se podle nich soudce bude řídit, to už je jen na něm. Kromě toho při určení výživného nejsou brány v potaz pouze příjmy povinného a věk dítěte, ale také další skutečnosti. Mezi ně patří například zdravotní stav a speciální potřeby oprávněného dítěte nebo životní úroveň otce či matky (majetek, příjmy dalších členů rodiny, apod.).

Ať už vám tabulka či kalkulačka výživného odtajní jakoukoliv částku, vždy počkejte na rozhodnutí soudce. Ten samozřejmě může určit nejen nižší, ale také vyšší částku. V prvním případě bohužel nezbývá než počkat na vhodnou dobu a zažádat o valorizaci výživného, při níž je opětovně celý případ přezkoumán.

Budeme vám držet palce, abyste se co nejdříve domohli toho, co vám a vašim dětem plně náleží.

Autor: VašeVýživné.cz

 

Chcete pomoci s vymáháním dlužného
výživného?

Rádi vám poskytneme nezávaznou konzultaci. Zanechte nám svůj
kontakt a my už se vám ozveme.

Za naše služby nic neplatíte Za naše služby nic neplatíte
Nemusíte nikam jezdit Peníze můžete mít do 3 měsíců
Získáte odborné rady a podporu Získáte odborné rady a podporu

Doporučené články

25. dubna 2024|

Výše výživného při uplatňování paušálního výdaje u OSVČ

Jak se vypočítává výživné, když je rodič osobou samostatně výdělečně činnou, která nemá potvrzení o výši příjmu a uplatňuje paušální výdaj?

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

Všechny články