Tipy a triky na zdravé a chutné svačiny do školy!

image

Ať už máte doma prvňáčka nebo středoškoláka, určitě chcete, aby jeho tělo i mozek fungovaly, jak mají. Pokud se Vám podaří, aby každý den Vaše dítě snídalo, máte z poloviny vyhráno. Teď však musíte ještě svést boj o zdravou a přitom chutnou svačinu, která se vám nevrátí odpoledne domů a okamžitě poletí do koše. 

Na dopolední svačinku je vhodné dávat dětem například tmavý chléb s pomazánkou z tvarohu, s plátkem šunky či sýra a nakrájenou zeleninou. Na odpolední svačinku jsou výborné jogurty bez přidaných sladkostí, mléčné nápoje nebo celozrné tyčinky, k tomu jablko nebo pomeranč.

Našli jsme pro Vás několik receptů, které jsou vhodnou alternativou pro každého.
Domácí pomazánky jsou skvělou možností pro všechny, kteří nemají každé ráno čas připravovat dětem svačiny. Dáte jim je buď do skleničky se lžičkou, nebo je namažete už večer před a co je důležité, pro jejich přípravu můžete využít i děti, které Vám jednak pomůžou ale také je zabavíte :-) Dalším velkým plusem je to, že přesně víte, co se v které pomazánce skrývá. shutterstock_644855875

Červená řepa s lučinou/pomazánkovým máslem
Vařenou, nebo lépe pečenou červenou řepu oloupete a nastrouháte najemno. Vymačkáte přebytečnou vodu a smícháte s takovým množstvím pomazánkového másla, aby vznikla pomazánka, která se bude dobře mazat. Samozřejmě dle potřeby dosolíte.

Zeleninová pomazánka s tvarohem 
Měkký tvaroh utřete s trochou másla dohladka. Přidáte najemno nastrouhanou mrkvičku, půlku kedlubny a najemno nakrájený pórek. Vše zamícháte, až vznikne mazlavá pomazánka. Opět dle potřeby můžete dosolit.

shutterstock_457080148

 Tipy odborníků na zdravou dětskou svačinku

  • 1 bílý jogurt, 100 g hroznového vína (lze použít jakýkoliv druh ovoce)
  • Jablko se sýrem cottage
  • 1 müsli tyčinka s 1 polotučným jogurtem, mandarinka
  • 250 ml jogurtového nápoje, tmavý rohlík s okurkou
  • Křehký chléb se sýrem a rajčetem (3 plátky chleba, tavený sýr nebo žervé, 1 rajče)
  • Křehký chléb s bylinkovým sýrem (křehký chléb, Lučina smíchaná s bylinkami dle vlastní chuti) s proužky papriky
  • Celozrnná bageta s mozzarellou a rajčetem (celozrnná bageta, margarín, rajče a ledový salát)
  • Tmavá bageta s tuňákem (tmavá bageta, Lučina, tuňák, ledový salát)
  • shutterstock_552836281

Domácí tyčinky z ovesných vloček

  • 250 g ovesných vloček
  • 150 g ořechů (vlašských, lískových… jaké máte rádi)
  • 75 g sušených brusinek
  • 75 g sušených meruněk (mohou být i banány nebo švestky)
  • 150 g sezamových semínek
  • 6 lžic medu
  • 1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka (410 g)

Postup: 
Nejprve plech vyložíte pečicím papírem a troubu  předehřejete na 150°C. Do mísy vložíte veškeré suché ingredience (ořechy a sušené ovoce předem nasekáme na menší kousky). V kastrůlku mírně ohřejte kondenzované mléko a vmíchejte do něj med. Poté vše vložíte do mísy a důkladně promícháte. Vzniklou hmotu rozetřete na pečicí papír a nechte usušit v troubě asi 3/4 hodiny. Po vychladnutí těsto nakrájejte na tyčinky a můžete podávat!

(Převzato z: http://ona.idnes.cz/svaciny-do-skoly-0ko-/deti.aspx?c=A120831_083005_deti_job).

Dobrou chuť!

Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook
Zpátky