6 tipů, jak ušetřit na nákupu školních potřeb

5. srpna 2018|Inspirace

Začátek školního roku může být nejen pro rodiče samoživitele finančně velmi náročným obdobím – zejména pokud svého potomka vypravujete do první třídy, případně nastupuje na střední školu.

6 tipů, jak ušetřit na nákupu školních potřeb

Začátek školního roku může být nejen pro rodiče samoživitele finančně velmi náročným obdobím – zejména pokud svého potomka vypravujete do první třídy, případně nastupuje na  střední školu.

S každým začátkem nové studijní etapy je nutné nakoupit celou řadu pomůcek, jejichž ceny mohou být často velmi vysoké.

Ještě než se začnete děsit částky, kterou budete muset vynaložit, prozkoumejte všechny své možnosti. Na nákupu totiž můžete mnohdy i velmi výrazně ušetřit. Stačí jen vědět, kam se pro školní potřeby vypravit.

1. Vybavení nakupujte ve větších řetězcích

Malá papírnictví sice vašeho školáka kompletně vybaví na nadcházející školní rok, za vybavení si zde však připlatíte. Mnohem lepší je vypravit se pro sešity a další potřeby do větších řetězců, kde jsou ceny o poznání příznivější. Pokud máte tu možnost, určitě navštivte i některý z velkoobchodů (např. Makro), kde seženete větší balení za výhodné ceny. Kdyby se vám snad zdálo, že celé balení sešitů či tužek nevyužijete, můžete se domluvit s kamarádkou, která rovněž vypravuje potomka do školy, a ušetřit tak na nákupu ještě více. Nezapomeňte samozřejmě porovnat ceny s internetovými obchody a najít to nejlepší možné řešení.

2. Projděte si internetové bazary

Celou řadu školních potřeb lze sehnat i v bazarech. A protože v dnešní době naprostá většina nákupů probíhá online, bazary nemohou být žádnou výjimkou. Při jejich procházení tak vůbec nemusíte opustit pohodlí domova. Bazary přitom nabízejí vše od zánovních školních tašek a penálů přes nevyužité sešity, učebnice a psací potřeby až po výtvarné vybavení a sportovní oblečení potřebné na hodiny tělocviku. I nové věci tak můžete nakoupit za zlomek původní ceny.

Prozkoumejte například tradiční Bazoš.cz nebo v současné době velmi populární Letgo. Oba bazary umožňují vyhledávání podle místa bydlište, díky čemuž snadno ušetříte i na poštovném. Kromě zmíněných portálů nezapomeňte vyzkoušet i Facebook, kde se nachází hned celá řada skupin určených k prodeji (např. Učebnice k prodeji).

3. Bazary využijte i k prodeji

Bazary lze využít i k opačnému účelu. Pokud se tedy i vám doma povaluje nevyužité školní potřeby nebo jakékoliv jiné věci, prodejte je. Nejenže si vyděláte nějakou tu korunu na nákup nových pomůcek, ale zároveň se zbavíte přebytečných věcí.

4. Pro učebnice se vypravte do antikvariátu

K nákupu učebnic můžete využít nejen internetové bazary, ale také antikvariáty. V těch naleznete mnohdy i úplně nové knihy a pracovní sešity, za které zde zaplatíte o poznání méně než v knihkupectvích či na internetu. Po konci školního roku sem zase můžete již nepotřebné učebnice donést a získat alespoň část vynaložených prostředků zpět.

5. Zeptejte se známých

Pokud máte mezi svými známými další rodiče, neváhejte se na školní potřeby zeptat i jich. V jejich škříních se totiž mohou objevit opravdové „poklady“, které vám pomohou ušetřit. A samozřejmě to platí i naopak – pomoc určitě může být vzájemná.

6. Nenechte se ovlivnit módními trendy

Zejména při nákupu školní aktovky a dalších nákladnějších věcí byste se v žádném případě neměli řídit módními trendy. Ty se na nás sice valí ze všech stran a pro děti jsou velkým lákadlem, jejich ceny jsou však mnohdy neadekvátně vysoké. Kromě toho jejich oblíbenost je pomíjivá – při nákupu tak riskujete, že váš potomek vyobrazeného akčního hrdinu přestane obdivovat a vy si nákupem vytouženého vybavení zapříčiníte jen další potíže a nové náklady.

Chcete-li na nákupu školních potřeb ušetřit ještě více, zapojte se do naší soutěže o školní batohy od společnosti TOPGAL. Pravidla soutěže naleznete v naší uzavřené skupině na Facebooku, kde také celá soutěž probíhá.

Máte i vy další tipy, jak na nákupu školního vybavení ušetřit? Podělte se s námi i dalšími rodiči. Stačí nám napsat na info@vasevyzivne.cz.

Použitá fotografie: Ben White (Unsplash)

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

28. března 2024|

Mimosoudní dohoda rodičů

Dokážete se se svým bývalým partnerem rozumně domluvit na výši výživného? Pokud nejste manželé, můžete celou věc řešit i mimosoudně.

19. března 2024|

Pěstounská péče

Chcete se stát pěstouny? Přečtěte si článek, jak začít.

13. března 2024|Inspirace

Pomlázka, beránek a vajíčka aneb co všechno patří k Velikonocům

Pojďme se podívat, proč se Velikonoce slaví a co k nim neodmyslitelně patří.

Všechny články