Zpětné vymáhání alimentů

8. srpna 2022|Vymáhání výživného

Nikdy není pozdě začít vymáhat dlužné alimenty. Důležité je hlavně začít.

Zpětné vymáhání alimentů
Chci získat dlužné výživné

Mnozí z vás si to velmi dobře uvědomují. Čím dál tím častěji se nám tak ve schránce množí dotazy, jak je to se zpětným vymáháním alimentů. Je to vůbec možné? V tomto případě máme naštěstí dobré zprávy. Zpětné vymáhání alimentů možné je. A jak moc zpětně to jde? To záleží především na tom, zda máte k dispozici rozsudek o výživném.

S rozsudkem lze vymáhat až 10 let zpětně

Pokud máte k dispozici soudem vydaný rozsudek o výživném s doložkou vykonatelnosti a právní moci, je možné vymáhat výživné zpětně až za 10 let. Záleží samozřejmě na tom, jak dlouho už výživné není hrazeno a kdy vznikla povinnost jej platit. Pokud by byl vydán pravomocný rozsudek přesně před 10 lety a od té doby nebylo výživné hrazeno, lze vymáhat celý dluh v plné výši. Pokud by však byl rozsudek vydán až v roce 2015, lze vymáhat alimenty zpětně pouze od tohoto roku. V případě většího dluhu (než toho desetiletého) je možné vymáhat dlužné výživné i za předchozí roky – pokud ale povinný vznese námitku promlčení, nebudou starší dluhy přiznány.
Pozor však na zákon NOZ platný od 1.1.2014 – podle něj se veškeré neuhrazené platby na výživném promlčují již po 3 letech. Proto je velmi důležité nečekat s řešením dluhu na výživném a začít jednat co nejrychleji.

Soud může určit výživné i zpětně

A co když žádný rozsudek nemáte? Není důvod propadat panice. Absence rozsudku ještě nemusí nutně znamenat, že vaše dítě o dlužné výživné přijde. Soud může stanovit povinnost zpětné úhrady výživného, a to až za tři roky. Tento postup je však možné zvolit pouze u nezletilých dětí. Jak to přesně funguje? To si nejlépe ukážeme na příběhů jedné z našich klientek.

Naše klientka Radka si svého bývalého přítele Milana nikdy nevzala, vychovávali spolu však společnou dceru Terezku. Sporů mezi partnery přibývalo, a když bylo Terezce 5 let, rozhodli se jít každý svou cestou. V té době učinili dohodu, že o Terezku bude pečovat Radka. Milan měl dle domluvy zasílat každý měsíc alimenty ve výši 3 500 Kč. Zpočátku Milan svůj závazek řádně plnil. Později se však objevily potíže – Milan nejprve začal zasílat peníze nepravidelně, po nějaké době už přestal platit úplně. Radka, které neuhrazené výživné v rozpočtu chybělo, se po dlouhých úvahách rozhodla obrátit na soud. V té době ji Milan dlužil výživné za 25 měsíců. Soud ve svém rozsudku přiznal nejen budoucí, ale také zpětné výživné – Milanovi nařídil uhradit celkový vzniklý dluh.

Radčin příběh by mohl být pro mnohé rodiče motivací. Nikdy nic předem nevzdávejte a o dlužné výživné pro své děti zabojujte. My vám s tím moc rádi pomůžeme.

Použitá fotografie: Joshua Rodriguez (Unsplash)

 

Chcete pomoci s vymáháním dlužného
výživného?

Rádi vám poskytneme nezávaznou konzultaci. Zanechte nám svůj
kontakt a my už se vám ozveme.

Za naše služby nic neplatíte Za naše služby nic neplatíte
Nemusíte nikam jezdit Peníze můžete mít do 3 měsíců
Získáte odborné rady a podporu Získáte odborné rady a podporu

Doporučené články

28. března 2024|

Mimosoudní dohoda rodičů

Dokážete se se svým bývalým partnerem rozumně domluvit na výši výživného? Pokud nejste manželé, můžete celou věc řešit i mimosoudně.

19. března 2024|

Pěstounská péče

Chcete se stát pěstouny? Přečtěte si článek, jak začít.

13. března 2024|Inspirace

Pomlázka, beránek a vajíčka aneb co všechno patří k Velikonocům

Pojďme se podívat, proč se Velikonoce slaví a co k nim neodmyslitelně patří.

Všechny články