Co dělat, když neplatí alimenty?

7. listopadu 2022|Vymáhání výživného

S neplacením výživného se setkává stále více dětí – a samozřejmě i jejich rodičů. Množí se nám tedy dotazy, co vše je možné v takových situacích dělat.

Co dělat, když neplatí alimenty?
Chci získat dlužné výživné

S neplacením výživného se setkává stále více dětí – a samozřejmě i jejich rodičů. Množí se nám tedy dotazy, co vše je možné v takových situacích dělat. 

Abychom vám na ně poskytli co nejlepší odpověď, rozhodli jsme se naše rady sepsat do tohoto článku.

Jaké tedy máte možnosti v případě, že vám bývalý partner neplatí alimenty?

Zahajte vymáhání výživného

Do složité finanční situace se může dostat každý – to samozřejmě chápeme. Vždy je však nutné tuto situaci řešit. A neplacení výživného na děti rozhodně není tím správným řešením. Pokud výpadek v placení alimentů zaznamenáte, je vhodné bývalého partnera kontaktovat. Bylo-li doposud výživné placeno, je možné, že došlo jen k nějakému nedorozumění. Jestliže se však s podobnou situací potýkáte již delší dobu a máte problém výživné získat, je zahájení exekučního řízení prakticky jedinou možností, jak peníze pro své děti vymoci.

S tímto bodem vám samozřejmě pomůžeme – už od roku 2015 pomáháme v rámci programu VašeVýživné.cz téměř 40 000 rodičů, kterým jejich bývalý partner dluží na výživném. Naše služby jsou poskytovány zcela zdarma, a to bez ohledu na výsledek celého řízení. Vzhledem k tomu, že výživné patří mezi přednostní pohledávky, vždy se vyplatí to alespoň vyzkoušet – zvláště když nemusíte zaplatit ani korunu.

Není určen žádný minimální dluh, který lze vymáhat. Neplacení výživného lze exekučně postihnout už od prvního měsíce prodlení. Pokud tedy máte podezření, že nastal problém, neváhejte se na nás obrátit – obecně platí, že čím dříve je celá situace řešena, tím snazší to poté je.

Aby mohlo být vymáhání výživného zahájeno, musí být otec zapsán v rodném listu dítěte. Kromě toho je nutné mít k dispozici i soudem vydaný rozsudek o výživném s doložkou právní moci. Pokud jsou tyto podmínky splněny, už nám nic nebrání, abychom se pustili do práce. Jak takové vymáhání alimentů probíhá, to si můžete přečíst na našich webových stránkách.

Podejte trestní oznámení

Pokud máte k dispozici rozsudek o výživném a váš bývalý partner neplatí alimenty více než 4 měsíce, jedná se o trestný čin, který je možné postihnout. Stačí jen podat trestní oznámení pro neplacení výživného, a to na služebně Policie ČR nacházející se v místě vašeho trvalého bydliště.

Až se sem vypravíte, nezapomeňte si vzít občanský průkaz, rodný list dítěte, rozsudek stanovující výživné a také rozsudek o rozvodu manželství (pokud jej máte k dispozici). Policista s vámi následně vše sepíše a zahájí potřebné úkony. O všech dalších postupech vás budou průběžně informovat.

Určitě není nutné volit jen jednu z výše uvedených možností – trestní oznámení a exekuční řízení se vzájemně nevylučují. V každém z případů je totiž řešeno něco trochu jiného. Zatímco při exekučním řízení jsou vymáhány dlužné alimenty, na základě trestního oznámení mohou být uděleny pouze tresty, a to například podmíněné odsouzení, případně rovnou odnětí svobody – záleží na povaze daného trestného činu a na rozhodnutí soudu.

Exekuční řízení můžete zahájit i po podání trestního oznámení. A samozřejmě i naopak. Nikdy tedy není pozdě začít řešit lepší budoucnost pro své děti a získat pro ně to, co jim právem náleží. Pokud máte zájem o pomoc, neváhejte se nezávazně zaregistrovat do našeho programu – naši konzultanti se s vámi obratem spojí a domluví vše potřebné.

 

Chcete pomoci s vymáháním dlužného
výživného?

Rádi vám poskytneme nezávaznou konzultaci. Zanechte nám svůj
kontakt a my už se vám ozveme.

Za naše služby nic neplatíte Za naše služby nic neplatíte
Nemusíte nikam jezdit Peníze můžete mít do 3 měsíců
Získáte odborné rady a podporu Získáte odborné rady a podporu

Doporučené články

25. dubna 2024|

Výše výživného při uplatňování paušálního výdaje u OSVČ

Jak se vypočítává výživné, když je rodič osobou samostatně výdělečně činnou, která nemá potvrzení o výši příjmu a uplatňuje paušální výdaj?

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

Všechny články