Kam dnes s dětmi za zábavou?

30. dubna 2018|Inspirace

Dnes je poslední dubnový den, což znamená jediné – večer se budou stavět májky a pálit čarodějnice.

Kam dnes s dětmi za zábavou?

V každém městě i obci se tak chystá bohatý program plný zábavy pro děti. A nejen pro ně. Kam byste dnes určitě měli vyrazit? A víte, o jaké tradice se vlastně jedná?

Pálení čarodějnic

Populární pálení čarodějnic je původem pohanský svátek, který v průběhu let doslova zlidověl. Večer zvaný filipojakubská (nebo také Valpružina) noc, který každoročně připadá na 30. dubna, podle pověstí přeje zlým silám, jež získávají na intenzitě. Právě proto se v tento večer údajně scházely opravdové čarodějnice a docházelo k tzv. sabatům (setkáním). K setkáním ostatně dochází dodnes – už se však nestýkají čarodějnice, nýbrž početné skupiny lidí připravující si nejrůznější zábavné programy. Jejich vrcholem je právě pálení hadrové čarodějnice. Tradice se dodržuje nejen u nás, ale také v Německu, na Slovensku nebo i ve Velké Británii.

 

Stavění májky

Další tradicí, která na dnešní večer připadá, je stavění májky. I tato tradice má kořeny v minulosti, kdy se chlapci vypravovali v podvečer prvního máje do lesa, kde uřízli stromek a vytvořili z něj májku – symbol jara. Tuto májku poté celou noc hlídali, aby jim ji nikdo nepodřízl. A v této podobě zvyk přetrval dodnes. Původně byly na májky používány smrčky nebo jiné jehličnaté stromy. Ty však dnes na řadě míst nahradily břízky. Dnes také akci neorganizují pouze chlapci, ale ve většině případů se angažuje i samotná obec. Májka se už povětšinou nestaví během noci, ale spíše během odpoledne, kdy se na jejím vzhledu mohou podepsat i děti. Její noční hlídání si však stále berou na starost dospělí.

 

Kam vyrazit?

Zajímavý program chystají snad všechna města – od hlavního až po ta nejmenší. Na řadě míst se obě tradice spojují do jedné a vzniká zábavné odpoledne obohacené o stavění májky i upalování čarodějnické figuríny. Jen v Praze je čarodějnický rej pořádán hned na několika místech – vyrazit tak můžete na Žižkov, k Břevnovskému klášteru nebo do parku na pražském Pankráci. Ani mimopražští nezůstanou o zábavu ochuzeni. Čarodějnické akce budou probíhat mimo jiné i v Krkonoších přímo na Stazce korunami stromů, na Slezskoostravském hradě nebo v příjemném prostředí historického Českého Krumlova. Odpoledne a večer pro děti však připravují i ty nejzapadlejší české vesničky. Stačí se tedy jen podívat na stránky vašeho města nebo obce a určitě si svůj dnešní program najdete i vy. Přeje vám všem příjemnou zábavu.

Autor: Mgr. Iveta Novotná

 

Doporučené články

28. března 2024|

Mimosoudní dohoda rodičů

Dokážete se se svým bývalým partnerem rozumně domluvit na výši výživného? Pokud nejste manželé, můžete celou věc řešit i mimosoudně.

19. března 2024|

Pěstounská péče

Chcete se stát pěstouny? Přečtěte si článek, jak začít.

13. března 2024|Inspirace

Pomlázka, beránek a vajíčka aneb co všechno patří k Velikonocům

Pojďme se podívat, proč se Velikonoce slaví a co k nim neodmyslitelně patří.

Všechny články