Jak vybrat cenově dostupný dětský tábor?

11. dubna 2018|Inspirace

Pomalu, ale jistě se nám blíží léto. A s ním i letní prázdniny. Možná tak právě teď vymýšlíte program pro své děti.

Jak vybrat cenově dostupný dětský tábor?

Vaše dovolená a časové možnosti babiček totiž mnohdy celé dva měsíce volna nepokryjí. Příhodným řešením jsou poté letní tábory, které dětem dají mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Na táborech se děti naučí samostatnosti

Pokud jste sami na tábory jezdili, určitě si ještě vzpomínáte na ty krásné zážitky, noční bojovky, večerní táboráky, sportovní soutěže, nové přátele, první letní lásky i těžké loučení na konci pobytu. Z každého tábora se tak stalo 14 dní, na které nejde jen tak zapomenout. Byla by opravdu velká škoda, kdybyste podobnou zkušenost nedopřáli i svým dětem.

 

Tábory navíc nejsou jen o té zábavě, ale také o učení. Děti se zde naučí jednat samostatně, zároveň však spolupracovat s ostatními dětmi. A právě samostatnost a schopnost týmové spolupráce jsou vlastnostmi, které se jim budou ohromně hodit. Velmi důležité je samozřejmě i navazování nových přátelství. Na táborech se děti dále naučí prosazovat své názory, reagovat na ty ostatní a vést diskuzi. Můžeme tedy s klidem říci, že tábory jsou pro děti prospěšné ve všech ohledech.

Vybírat navíc můžete z několika druhů táborů. Pokud chcete svým dětem dopřát letní dobrodružství se vším všudy, pošlete je na klasický pobytový tábor. Nejste si jisti, zda vaše děti takovou dobu odloučení zvládnou? Nebo hledáte levnější variantu? Velké oblibě se těší i příměstské tábory, které pro vás mohou být výbornou alternativou.

Pobytový tábor

První kategorií jsou tradiční pobytové tábory, které mohou trvat jeden až tři týdny. Děti nejčastěji bydlí na jednom místě, existují však už i putovní tábory, v jejichž rámci se děti přesouvají z místa na místo. Velmi populární jsou tématické pobyty, kterých je dnes naprostá většina. Děti tak mohou vyrazit například na jazykový, výtvarný nebo taneční tábor. Pokud máte doma malého milovníka zvířat, k dispozici máte i tábory zaměřené na péči o zvířata nebo třeba jízdu na koních.

 

Vybírat můžete i podle věku dítěte. Právě s věkem je nutné v případě dětského tábora pracovat opravdu svědomitě – odborníci se totiž často shodují, že tábory jsou vhodné až pro děti od 7 let věku. Vždy ale záleží především na konkrétním dítěti a jeho povaze.

Ceny pobytových táborů

Ceny pobytových letních táborů se liší v závislosti na lokalitě a pořadateli. Levnější jsou tábory pořádané nejrůznějšími spolky, o něco dražší jsou poté tábory komerčních pořadatelů. Za 10denní tábor zaplatíte průměrně od 2 500 do 4 000 Kč. Na pobyt však můžete získat i příspěvek – poskytují jej například někteří zaměstnavatelé nebo zdravotní pojišťovny. V některých případech je možné zažádat i o sociální dávku mimořádné okamžité pomoci.

Příměstský tábor

O něco levnější a pro menší děti mnohdy i snesitelnější variantou jsou příměstské tábory. Ty jsou koncipovány tak, že děti mají zajištěn celodenní program, večer se však vracejí domů. Ne vždy jsou ale příměstské tábory levnější než ty pobytové. Záleží zejména na zaměření. Všeobecné příměstské tábory stojí přibližně od 150 Kč za den, cena těch specializovaných se může vyšplhat až k 1 000 Kč za jediný den. Příměstské tábory jsou často určeny už pro děti od 6 let (některé dokonce i pro předškoláky).

 

Jak vybrat vhodný tábor?

Výběru letního tábora věnujte opravdu zvýšenou pozornost. Vždy procházejte nejrůznější diskuze a volte raději osvědčeného organizátora, o kterém se dočtete jen to nejlepší. Ideální je zeptat se svých známých, zda mají s tábory svou zkušenost, kam jejich děti jezdí a jak jsou spokojené. Pokud si tábor vyberete, ptejte se organizátorů na vše – zajímejte se o ubytování, stravování, program i o vedoucí.

Výběr konzultujte se svým dítětem. Vždy musí chtít jet zcela dobrovolně. Jedině tak bude tábor příjemným zážitkem. Zjistěte také, jak jsou na tom jeho kamarádi – pro malého táborníka bude vždy lepší jet s někým, koho dobře zná.

Chystáte se i vy poslat své děti na tábor? Pojedou poprvé, nebo jezdí pravidelně? Podělte se s námi o své zkušenosti.

Autor: Mgr. Iveta Novotná

 

Doporučené články

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

4. dubna 2024|

Neprovdaná matka a výživné

Neprovdaná matka, které se narodilo dítě, může požadovat po otci dítěte výživné nejen pro své dítě, ale také pro sebe – a to až do dvou let věku dítěte.

28. března 2024|

Mimosoudní dohoda rodičů

Dokážete se se svým bývalým partnerem rozumně domluvit na výši výživného? Pokud nejste manželé, můžete celou věc řešit i mimosoudně.

Všechny články