Připravte se na zápis do školy

4. dubna 2018|Čas s dětmi

V současném týdnu byly oficiálně zahájeny zápisy do prvních tříd základních škol, které pro mnoho dětí po celé zemi znamenají začátek velmi důležité životní etapy.

Připravte se na zápis do školy

Zápisu se v letošním roce musí zúčastnit všechny děti, které do konce srpna oslaví své 6. narozeniny. Týkají se zápisy i vašich dětí? V tom případě je načase se na ně pořádně připravit.

Děti samotné vlastně k zápisu ani chodit nemusí. Stačí, když donesete jejich rodný list. Ačkoliv jsou dětem při zápisu kladeny různé otázky, nejedná se určitě o žádnou zkoušku. Řada odborníků se však přesto shoduje, že pro děti je účast u zápisu přínosná. Pokud vám v tom tedy nebrání žádné závažné okolnosti, vezměte své děti s sebou.

 

Kdy se zápisy konají?

Zápisy do základních škol se konají v průběhu celého dubna. Přesný termín konání zápisu ve vaší škole se dozvíte přímo na webových stránkách zařízení. Některé školy vypisují termínů hned několik. U některých škol se také můžete objednat na konkrétní čas – vždy tedy pořádně prozkoumejte podmínky školy, kterou jste pro studium svých dětí zvolili.

Co vzít k zápisu s sebou?

Ať už půjdete k zápisu s dětmi, nebo bez nich, budete potřebovat následující dokumenty:

  • rodný list dítěte
  • občanský průkaz rodiče (u cizinců ze zemí mimo EU je požadován cestovní pas a povolení k pobytu)
  • u dětí, které nastupují po ročním odkladu, je nutné donést rozhodnutí o loňském odkladu
  • pokud žádáte o odklad, případně zapisujete dítě mladší 6 let, je požadováno i vyjádření pedagogicko-psychologické poradny a odborného lékaře

Co děti při zápisu čeká?

Dříve byly děti při zápisu podrobeny různým testům, na jejichž základě byly posuzovány schopnosti a dovednosti. Jak už ale bylo jednou řečeno, zápis není žádná zkouška. Proto se od těchto dovednostních testů upustilo. Stále však může proběhnout nepovinný rozhovor s pedagogem. Ten je dobrý zejména pro rodiče. Může totiž sloužit jako ukazatel toho, zda je dítě na školní docházku připraveno. Jsou zjištěny například vyjadřovací schopnosti, schopnosti rozpoznávání barev, geometrických obrazců a podobných věcí. Děti se určitě nemají čeho obávat. Cílem tohoto rozhovoru je pouze jejich motivace.

 

Co by měl budoucí prvňák zvládat?

Zajímá vás, co by měl budoucí prvňák zvládat? Je tu několik základních věcí, které mu velmi usnadní nástup do školy i následné studium. Každý předškolák by měl být schopen logického uvažování, měl by správně vyslovovat celá slova a důležitý je také správný úchop tužky. Žádoucí jsou i základní znalosti – například dny v týdnu, číslovky do deseti atd. Kompletní seznam schopností a dovedností, kterými by měl předškolák disponovat, naleznete přímo na stránkách MŠMT.

Není váš potomek na školu připraven? Můžete zažádat o odklad

Co když vaše dítě dosáhne potřebného věku, na školní docházku však podle vás není připravené? Řešením je odklad. Ten je často volen u dětí narozených v létě. Odklad určitě není žádná ostuda. Na to by měli myslet především rodiče, kteří jej v mnoha případech stále považují za jakési osobní selhání. Určitě se nedoporučuje děti nějakým způsobem přetěžovat a uměle rozvíjet ještě před zápisem. Každé dítě je jiné. I stejně staré děti tak mohou mít různé schopnosti a dovednosti.

Pokud se pro odklad rozhodnete, je nutné navštívit pedagogicko-psychologickou poradnu, která vydá posudek. Ten je spolu s potvrzením od lékaře (případně psychologa) a písemnou žádostí o odklad vhodné předložit už při zápisu. Pokud to do tohoto termínu nestihnete, máte na to čas až do konce května (určitě je ale vhodné se při zápisu alespoň zmínit, že byste nástup do školy rádi odložili).

Ne vždy je však odklad nutný. Od zápisu do zahájení školní výuky zbývá ještě poměrně hodně času. Rodiče při zápisu od pedagogů obdrží doporučení, jak s dětmi cvičit a co je učit. Mnoho dětí tak nástup do školy zvládne zcela bez problémů. Právě pedagogové jsou často schopni vyhodnotit, zda v září bude dítě nástupu do školy schopné. Existují například i různé předškolní programy, kterých se děti mohou účastnit. Určitě si tedy nechte poradit.

 

Máte doma předškoláka? Už jste se svými dětmi zápis absolvovali? Podělte se s námi i s dalšími rodiči o své příběhy.

Autor: Mgr. Iveta Novotná

 

Doporučené články

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

4. dubna 2024|

Neprovdaná matka a výživné

Neprovdaná matka, které se narodilo dítě, může požadovat po otci dítěte výživné nejen pro své dítě, ale také pro sebe – a to až do dvou let věku dítěte.

Všechny články