Finanční novinky, které v roce 2018 pomáhají rodinám s dětmi

14. března 2018|Dávky a příspěvky

Rok 2018 už je sice v plném proudu, pokud však teprve plánujete svůj návrat do práce, nebo se vám v letošním roce narodí potomek, některé z jeho finančních novinek teprve zaznamenáte.

Finanční novinky, které v roce 2018 pomáhají rodinám s dětmi

Letošní rok přináší několik velmi příjemných změn pro rodiny s dětmi. Ty si díky nim mohou finančně polepšit. A o co se konkrétně jedná? Kromě lepšího daňového zvýhodnění je to třeba i vyšší rodičovský příspěvek u dvojčat a vícerčat. Kdo všechno má nárok a jaké jsou další finanční výhody roku 2018?

Vyšší rodičovský příspěvek u dvojčat a vícerčat

Vláda se konečně shodla, že více dětí = vyšší náklady. Proto došlo ke zvýšení rodičovského příspěvku u dvojčat a vícerčat. Z původních 220 000 Kč se příspěvek zvýšil na 330 000 Kč. O vyšší rodičovský příspěvek navíc mohou rodiče zažádat i zpětně (děti však nesmí být starší čtyř let).

Flexibilnější možnosti čerpání příspěvku

Flexibilnější je také způsob čerpání rodičovského příspěvku. Zatímco v minulých letech bylo možné čerpat maximálně 11 500 Kč měsíčně, v letošním roce to může být i více. Vše záleží na dosahovaném příjmu. Někteří rodiče tak mohou rodičovský příspěvek vyčerpat i během šesti měsíců. Výši příspěvku mohou navíc nově volit i rodiče bez nároku na mateřskou, kteří v roce 2018 čerpají až 7 600 Kč měsíčně.

Vyšší daňové zvýhodnění na první dítě

V letošním roce se rodiče dočkají i vyšší daňové slevy na první dítě. Ta nově činí 1 267 Kč měsíčně. Ročně se tak rodič, který slevu uplatňuje, dostane na příjemných 15 204 Kč (v roce 2017 to bylo 13 404 Kč).

Vyšší školkovné

Navštěvuje váš potomek školku? V tom případě máte nárok na další daňovou slevu zvanou školkovné, kterou je možné uplatnit na každé dítě. Její roční výše odpovídá prokazatelným výdajům na umístění dítěte do předškolního zařízení. Pro rok 2018 je stanovena maximálně výše školkovného pro jedno dítě na 12 200 Kč. Stejně jako u daňového zvýhodnění na děti platí, že tuto slevu čerpá pouze jeden z rodičů.

Přídavky na děti pro více rodin

V letošním roce došlo mimo jiné i ke zvýšení hranice příjmů, podle které je posuzován nárok na přídavky. Zatímco v roce 2017 získaly přídavky pouze rodiny, jejichž příjmy dosahovaly maximálně 2,4násobku životního minima, v roce 2018 je hranice posunuta na 2,7násobku. Díky tomu získá přídavky více pracujících rodičů. Dále platí, že pokud alespoň jeden z rodičů pracuje, přídavek se navyšuje o 300 Kč měsíčně. To platí pro všechny věkové kategorie dětí. Je tedy možné získat 800, 910 nebo 1 000 Kč.

Placená otcovská dovolená

V roce 2018 může nově využít placenou dovolenou i otec dítěte. Jedná se o týdenní dovolenou, jejíž začátek si otec urči sám (musí to však být nejpozději do šesti týdnů ode dne narození dítěte). Výše příspěvku je poté vypočítána z hrubé měsíční mzdy. K získání příspěvku je nutná účast na nemocenském pojištění.

 

Zdá se vám nová výše dávek a daňových zvýhodnění optimální? Co říkáte na podmínky čerpání? Co byste případně změnili? Budeme rádi, pokud se s námi podělíte o svůj názor.

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

4. dubna 2024|

Neprovdaná matka a výživné

Neprovdaná matka, které se narodilo dítě, může požadovat po otci dítěte výživné nejen pro své dítě, ale také pro sebe – a to až do dvou let věku dítěte.

Všechny články