Jak chránit děti ve světě internetu?

7. února 2018|Nezařazené

Kdo nemá “smartphone” a účet na Facebooku, případně na jiné sociální síti, jako by ani nebyl. To je pravidlo dnešní doby a platí pro všechny. Výjimkou tak nejsou ani děti.

Jak chránit děti ve světě internetu?

Dnes a denně potkáváme děti školou povinné, které umí sotva číst, už ale na displejích nejnovějších mobilů projíždějí jednu internetovou stránku za druhou. Pokud rodič nechce své díte vyřadit z kolektivu a udělat z něj terč posměchu, dříve či později mu nezbude nic jiného, než mu vlastní mobil také pořídit.

Mnoho rodičů se tomu zpočátku brání. Důvodem není ani tak samotný mobil, jako spíše internet, který je velmi dobrým sluhou, ale špatným pánem. A pro děti se prostředí internetu může velmi snadno změnit v džungli plnou nástrah. Mohou se dostat kamkoliv, seznámit se s kýmkoliv a dělat vlastně téměř cokoliv. A na první pohled by se mohlo zdát, že s tím rodiče nic nezmůžou.

 

Opak je však naštěstí pravdou. Existuje totiž několik aplikací, s nimiž můžete mít online pohyb svých ratolestí pod kontrolou. Jak tedy děti chránit před tím nebezpečným světem internetu?

Aplikace ESET Parental Control

Svou aplikaci pro rodiče vyvinula třeba společnost ESET, která je světovým lídrem v oblasti IT bezpečnosti. Aplikace je určena pro všechna zařízení s operačním systémem Android a rodičům může pomoci třeba s blokováním nevhodného obsahu v jednotlivých aplikacích. Kromě toho umožňuje rodičům omezit čas strávený v aplikacích, blokovat stránky, které jsou v databázi ESET označeny jako nevhodné, určit přesnou polohu dítěte nebo zasílat rodičovské zprávy – SMS, u kterých dítě musí potvrdit příjem, jinak nemůže telefon dále používat.

Aplikace Norton Family

Výborným nástrojem pro rodiče, kteří chtějí mít věci pod kontrolou, je aplikace Norton Family. Ta je k dispozici pro počítače i mobilní zařízení s operačními systémy Windows, Android a iOS. Po nainstalování aplikace je důležité přiřadit k vašemu účtu účty vašich dětí. Poté již dokáže zobrazit přesnou polohu dítěte, zablokovat webové stránky, které označíte jako nežádoucí, upozornit na kritická klíčová slova (ta opět zadáte vy sami) a zobrazit hledané výrazy i videa přehrávaná na Youtube.

 

Aplikace Kidslox

Pro všechna mobilní zařízení s operačními systémy Android a iOS je určena také aplikace Kidslox. S její pomocí můžete zablokovat otevírání určitých aplikací (např. Youtube, Instagram), nastavit denní limit pro používání zařízení, zadat klíčová slova a další filtry nevhodných webových stránek nebo kompletně zamknout celé mobilní zařízení.

To jsou jen tři z mnoha aplikací, které na internetu naleznete. Stačí zapátrat ve svém obchodu s aplikacemi a určitě najdete i další. Jisté je, že nikdy nedokážete zabránit všemu. I tak ale tyto aplikace mohou být velmi přínosné (ačkoliv děti možná tak úplně souhlasit nebudou).

V každém případě pamatujte na to, že jste to vy, kdo musí dětem vysvětlit, jak internet správně používat, které stránky jsou vhodné a které naopak ne. Učte své děti, aby na sociálních sítích nesdělovaly žádné důvěrné informace nebo neposílaly fotografie cizím lidem. Možná poté ani nebudete mít důvod některou z aplikací využít.

Jak problematiku dětí a internetu řešíte vy? Hlídáte pohyb dětí na internetu? Používáte některé ze zmíněných aplikací nebo dáváte přednost jiným programům a způsobům? Podělte se s námi i ostatními rodiči o své zkušenosti.

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

25. dubna 2024|

Výše výživného při uplatňování paušálního výdaje u OSVČ

Jak se vypočítává výživné, když je rodič osobou samostatně výdělečně činnou, která nemá potvrzení o výši příjmu a uplatňuje paušální výdaj?

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

Všechny články