Nemusíte chodit do posilovny, abyste si dobře zacvičili

15. února 2017|Inspirace

Nemáte rádi přeplněná fitka plná funících a zpocených lidí? Ani se nedivíme, my vlastně taky moc ne :-).

Nemusíte chodit do posilovny, abyste si dobře zacvičili

Přejete si zhubnout či vytvarovat postavu a jste odhodlaní pro to něco udělat? V tomto článku Vám poradíme cviky, které zvládnete hravě doma. Navíc se dozvíte i užitečné tipy, jak zatočit s celulitidou a tipy na zdravý jídelníček.  Jste připraveni? Tak 3, 2, 1… jdeme na to!

 

Jak posílit stehna?

Nejlepší je běhání. Běháním se totiž nohy posilují a zpevňují se. Zároveň dochází ke spalování tuků ve stehnech.

Můžete začít s malými okruhy třeba kolem svého baráku nebo v místním parku, hlavně pozvolna a dokud Vám stačí dech. Vše potřebuje svůj čas :-). Pokud Vám běh není moc příjemný, zkuste svižnější chůzi při pravidelných procházkách.

 

Dřepy. Mezi nejúčinnější cviky na stehna patří právě toto cvičení, které zároveň posiluje i hýždě. Řídí se těmito základními pravidly: chodidla ve vzdálenosti šíře ramen po celou dobu v kontaktu s podlahou, rovná záda.

Pokud Vás bolí kolena, vyzkoušejte jiné cviky vleže. Například zvedání střídavě nohou do pravého úhlu nebo zvedáním jedné nohy při ležení na boku. Tyto cviky Vám zaručeně pomohou zhubnout přes stehna.

 

Jak posílit břicho?

Osvědčeným, efektivní (a možná některými nenáviděným :-)) cvikem jsou sklapovačky. Ano, spolehněte se, že při pravidelném cvičení poznáte výsledek.

Nezapomeňte! Důležitým prvkem při cvičení břišních svalů je kontrola dechu, tedy při zkracování břišních svalů vždy vydechujte.

 

Prkno. Nic Vám to neříká? Na první pohled se to zdá velmi jednoduché :-). Posuďte sami:  Klekněte si na kolena, opřete se o předloktí. Postupně zvedněte kolena ze země a opřete se o chodidla. Zpevněte břicho, hýždě a vytáhněte se z ramen. V pozici vydržte alespoň 20 sekund a postupně zkuste tuto dobu prodlužovat. Pravidelně dýchejte! Super je, že při tomto cviku vlastně posilujete celé tělo.

 

Jak posílit paže?

Zadní kliky. Že jste to nikdy nezkoušeli? Nejvyšší čas! Posaďte se třeba na kraj židle nebo lavice, dlaně umístěte pod hýždě na hranu sedadla tak, aby prsty směřovaly dopředu k tělu a přejděte do pozice vzporu. Hýždě jsou těsně před sedadlem židle, stehna rovnoběžně se zemí, záda jsou rovná a kolmo k sedadlu, tělo zpevněné. Opakovaně pokrčujte lokty a klesejte těžištěm dolů těsně podél hrany židle. Dojděte do nejnižší možné pozice, kde udržíte záda rovně.

 

Kruhy ve vzduchu. Třeba při sledování televize si vezměte činky (0,5 kg) nebo lahve s vodou. Mírně se rozkročte, rozpažte a začněte opisovat malé kruhy. Ze začátku Vás pravděpodobně budou svalit „pálit“, ale nic nevzdávejte! Povolte a zkuste opakovat ještě 10x.

 

Jak posílit prsa?

Kliky. Dámy samozřejmě mohou cvičit ty „dámské“. Kliky totiž představují jeden z nejúčinnějších způsobů budování a zpevňování prsního svalstva. 10 až 20 kliků ve třech či čtyřech sériích denně dělají skutečně divy.

 

Velice účinný cvik je rozpažování rukou se závažím. Opět můžete použít činky, nebo lahve naplněné vodou.  Lehněte si na záda na lavičku (pro obtížnější verzi zvolte míč), ruce předpažené směrem vzhůru kolmo k tělu a pomalu je začněte pouštět do rozpažení. Během pohybu lokty ohýbejte jen velice mírně.

 

Jak na celulitidu?

Trápíte se s celulitidou snad celý svůj život? Je to vlastně i tak částečně následek Vašeho životního stylu, ale řekněme si na rovinu, co by to bylo za život bez nějakého malého hříchu, že :-)?

Občas si prostě rádi všichni zamlsají a je nemožné si 365 dní v roce každý večer masírovat stehna. Na to nikdo nemá čas, a také se říká, že celulitida je z části dědičná, ale co ji alespoň trochu usměrnit?

 

Pojďme nyní opravdu udělat něco pro své tělo:

Vynechejte některé potraviny – bílá mouka, sladkosti, jídlo s vysokým obsahem tuků nebo soli. Solte málo.

Vsaďte na ovoce a zeleninu – chutě na sladké nahraďte ovocem. Zapojte do svého jídelníčku hodně zeleniny. Když je venku vedro, tak je zelenina opravdu osvěžující.

Chtějte vitamíny a minerály – dodávají pokožce jemnost a pružnost.

Dodržujte pravidelní pitný režim – hodně pijte. Kolik? To je individuální, pijte tolik, kolik Vaše tělo snese. Mělo by to být zhruba 3 litry tekutin denně (pozor, káva se nepočítá :-)). Naopak můžete svůj pitný režim obohatit zeleným čajem.

Masírujte se ve sprše – proudem ze sprchy a krouživými pohyby si masírujte místa postižená celulitidou. Průběžně zároveň střídejte proud teplé a studené vody, podpoříte tím lepší cirkulaci krve.

Nezapomínejte na tělové mléko – po každé sprše či koupeli proveďte masáž tělovým mlékem. Opět použijte techniku krouživých pohybů.

Užijte si na trampolíně – pokud máte tu možnost, vyblbněte se s dětmi skákáním na trampolíně. Podporuje to totiž lymfatický systém.

Hlavně nezapomeňte, že hubnutí jde ruku v ruce se správnou životosprávou. Rozhodně se nešiďte v jídle, protože držení hladovky nikam nevede, je to akorát cesta do pekel.

 

A co Vy? Máte ověřený recept na hezkou postavu nebo na to, jak se zbavit celulitidy? Cvičíte? Nebo na to nemáte vůbec čas a pomyšlení? Své tipy sdílejte v našem doskuzním fópru.

Tým VašeVýživné.cz

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

4. dubna 2024|

Neprovdaná matka a výživné

Neprovdaná matka, které se narodilo dítě, může požadovat po otci dítěte výživné nejen pro své dítě, ale také pro sebe – a to až do dvou let věku dítěte.

Všechny články