Jak podpořit imunitu aneb dejte na rady našich babiček

1. února 2017|Inspirace

Kdo by měl rád, když leží v posteli s horečkami a bolí ho snad všechny svaly a klouby v těle. Nikdo, že?

Jak podpořit imunitu aneb dejte na rady našich babiček

Pojďte se společně s námi podívat, jak posílit imunitu. Nejprve ale uveďme na pravou míru, jaký je rozdíl mezi chřipkou a nachlazením, což si lidé často pletou.

 

Nachlazení

Rýma, kašel, mírné škrábání v krku, zvýšená teplota. Tyto pomalu zhoršující se příznaky na sobě můžete pozorovat i několik dní.

Chřipka

Obvykle zaútočí velice rychle. Její inkubační doba je 18–24 hodin. Nemoc Vás přepadne zcela náhle, rychle a masivně. Jednoho rána se probudíte a už Vás bolí celé tělo.

 

Co rozhodně nedělejte

Pokud myslíte, že Vás bude opět někdo poučovat, že nemáte žádnou nemoc „přecházet“, myslíte správně! 🙂 Hlavně tedy v případě chřipky může mít „přecházení“ vážné následky a navíc tím neúměrně zatěžujete celý organismus. Nachlazení a chřipky se spolehlivě zbavíte pouze tehdy, pokud si dopřejete klid na lůžku. Nezapomeňte, zdraví máme jen jedno!

 

OKÉNKO S RADAMI NAŠICH BABIČEK

Co pomáhá na rýmu?

Inhalace – skvělý tip, který protáhne dutiny a uleví Vám tak od nepříjemného pocitu.

Zkuste tohle

Sedněte si a hlavu skloňte nad lavor s horkou vodou, do které přidejte buď mořskou sůl, heřmánek nebo použijte olej z tee tree, rozmarýnu nebo levandule. Hlavu si zakryjte ručníkem, aby horké páry neunikaly, a pár minut vydržte. Po chvíli poznáte ten rozdíl!

 

Zázračné ponožky – toto se možná málo ví, ale přitom je to tak jednoduché a účinné.

Zkuste tohle

Dopřejte svým nohám koupel v lavoru horké vody, poté si připravte pár ponožek, které namočte naopak do studené vody, vyždímejte je a dejte si je na nohy. Přes ně si dejte ještě další pár, tentokrát suchých ponožek a jděte si lehnout do postele. To budete koukat, co všechno ponožky dokážou :-).

 

Co pomáhá na kašel?

Cibule – má všestranné léčebné použití a působí preventivně proti infekcím dýchacích cest a léčí jejich nemoci, jako jsou kašel, zahlenění, špatné dýchání, chrapot či rýma.

Zkuste tohle

Cibuli oloupejte a poté nakrájejte na malé kostičky. Na dno sklenice nasypte vrstvu cibule a zasypte ji lžící cukru. Jednotlivé vrstvy střídejte, až sklenici postupně zaplníte – pod víčkem nechte cukr. Nechte poté cibuli přes noc „odpočinout“. Ta pak ráno krásně pustí šťávu, kterou užívejte 3x denně po jedné čajové lžičce.

 

Tymián – má protizánětlivé účinky a dokáže tlumit kašel a usnadnit Vám tak i odkašlávání.

Zkuste tohle

Do šálku vroucí vody přidejte 2 čajové lžičky tymiánových lístků a nechte je 10 minut louhovat a poté přeceďte. Pro zvýšení účinku můžete po vychladnutí do čaje přimíchat „nesmrtelný“ med a citron.

 

Co pomáhá na bolest hlavy?

Meduňka – Meduňka má zklidňující účinky, uvolňuje nervové napětí a působí dobře při migrénách.

Zkuste tohle

Přelijte 1–2 čajové lžíce meduňky lékařské (sušené listy) čtvrt litrem vroucí vody a nechte 10–15 minut vylouhovat a pak sceďte a vypijte.

 

Jablka – Málo se o tom ví, ale jablka mohou zmírnit bolesti hlavy a při pravidelné konzumaci tak podpořit Vaši imunitu.

Zkuste tohle

Vezměte bavlněný šátek a namočte ho do jablečného octa nebo moštu. Následně si ho přiložte na čelo a zkuste usnout v klidné, vyvětrané a tmavé místnosti. Nebo jablko rozkrojte a vdechujte několik minut jeho vůni.

 

Co pomáhá na bolest v krku?

Citron – Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C.

Zkuste tohle

Vymačkejte šťávu z jednoho středně velkého citrónu, kloktejte ji a nakonec polkněte. Opakujte 2x až 3x denně.

 

Sádlo – je takový multifunkční prostředek nejen na vaření či péči o pokožku.

Zkuste tohle

Pruh látky nebo šátku namažte tenkou vrstvou vepřového sádla. Na něj nastrouhejte trochu muškátového oříšku, aby se utvořila tenká vrstva. Pak přikryjte další vrstvou látky, dejte na krk a ovažte teplým šátkem.

 

Tvaroh – zajímavý tip, který Vás přesvědčí o tom, že tvaroh není dobrý jen jako náplň do buchet. Krásně totiž chladí, zmírňuje otoky, tlumí bolesti a záněty.

Zkuste tohle

Tvaroh rozmačkejte vidličkou a rozložte rovnoměrně (asi 1,5 cm silnou vrstvu) mezi dva šátky a jako obklad přiložte na krk. Nechte pak půl dne nebo přes celou noc působit. 

 

Co podpoří imunitu?

Křen – má velmi posilující účinky na obranyschopnost organismu a dokáže v  těle účinně eliminovat infekce.

Zkuste tohle

Křen najemno nastrouhejte a smíchejte 2 lžíce křenu s 1 lžící medu. Užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku, u dětí raději dávku snižte.

 

Zázvor – Pomůže posílit imunitu a do jídelníčku si zařadíte chutný nápoj. Navíc je svými léčivými účinky znám už od pradávna.

Zkuste tohle

Ze zázvorového kořene odkrojte kousek o délce cca 5 cm, oloupejte a nastrouhejte. Zalijte vodou, přiveďte k varu a povařte zhruba 15 minut. Následně přeceďte. V případě, že vám nevyhovuje štiplavá chuť, zmírněte ji přidáním medu nebo citronové šťávy. 

 

Česnek – je třeba v době zvýšeného výskytu infekcí konzumovat co nejčastěji. Je to vlastně takové přírodní antibiotikum. Pokud jste již nastydlí, česnek může zmírnit průběh nemoci.

Zkuste tohle

Dejte si jeden stroužek česneku denně. Můžete se zakousnout do syrového nebo nejdříve krátce povařit ve vodě či polévce.

 

Máte i Vy nějaké své ověřené tipy, které Vám pomáhají, když jste nemocní? Sdílet své zkušenosti můžete v našem Facebooková skupina.

Tým VašeVýživné.cz

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

28. března 2024|

Mimosoudní dohoda rodičů

Dokážete se se svým bývalým partnerem rozumně domluvit na výši výživného? Pokud nejste manželé, můžete celou věc řešit i mimosoudně.

19. března 2024|

Pěstounská péče

Chcete se stát pěstouny? Přečtěte si článek, jak začít.

13. března 2024|Inspirace

Pomlázka, beránek a vajíčka aneb co všechno patří k Velikonocům

Pojďme se podívat, proč se Velikonoce slaví a co k nim neodmyslitelně patří.

Všechny články