Tipy, jak na chvilku „vypnout“ a odpočinout si

25. ledna 2017|Inspirace

Myslete na to, že jste hlavně člověk, a jako každý máte své potřeby a být dlouhodobě v zápřahu se prostě nedá.

Tipy, jak na chvilku „vypnout“ a odpočinout si

Znáte to, děti jsou plné energie a musí svět prostě prozkoumat po svém. Vám tedy nezbývá nic jiného, než nad nimi držet ochrannou ruku a mít se na pozoru, jestli náhodou nedělají zase nějaké vylomeniny :-).

 

Samozřejmě, odpočinek se odvíjí i od toho, jak staré Vaše dítko je. Něco jiného je to s malým miminkem a něco jiného zase se školákem. Přinášíme Vám proto tipy, které můžete použít vlastně kdykoli :-).

 

Aktivní odpočinek

Odpočinete si, pouze když se hýbete? Žádný problém! Zkuste zapojit do cvičení i své neposedné dítko a uvidíte, zda ho to chytne. Za zkoušku nic nedáte. Takové cvičení může být opravdová zábava, inspirovat se můžete v následujícím videu ZDE.

 

Vytvářejte a objevujte

Mít nějakého koníčka nemusí být drahé, stačí chtít a najít si to pravé, při čem přijdete na jiné myšlenky. Opět můžete zapojit ratolesti. Udělejte si doma třeba tvořivou dílničku, ve které budete vytvářet ozdobičky do domácnosti třeba z přírodních materiálů (listy, kaštany, kamínky, mušličky). Pokud máte rádi šperky, můžete si vyhrát s korálky a být sobě módním návrhářem :-). A co Vy víte, třeba budete tak dobří, že si Vašich výtvorů někdo všimne… Fantazii se zde meze opravdu nekladou.

 

Nemůžete usnout? Zkuste tohle

Máte starostí nad hlavu, že Vám nedovolí usnout? Musíte vstávat v šest a už jsou skoro dvě hodiny ráno a spánek stále nikde?

  • Meduňkový čaj – před tím, než půjdete do postele, si zkuste uvařit šálek čaje z meduňky. Pro zklidnění mysli a navození spánku se používá odnepaměti.
  • Teplé mléko s medem – tento nápoj uklidní Vaše nervy a tělo přepne do odpočinkového módu. Tato babská rada na řadu lidí opravdu funguje, vyzkoušejte ji i Vy.
  • Mluvené slovo neboli audio kniha – možná, že to může znít legračně, ale uklidňující hlas vypravěče navodí příjemnou atmosféru, samozřejmě záleží na tom, co si k poslechu vyberete.
  • Dechové cvičení – lehněte si na postel, zavřete oči, postupně uvolňujte všechny části těla a soustřeďte se pouze na svůj dech. Čas výdechu a nádechu by měl být stejně dlouhý, vydechujte a nadechujte se konstantně ve stejném rytmu a dýchejte do břicha. Okysličíte tak svůj mozek, a pokud se budete soustředit na svůj dech, na starosti v hlavě mít místo nebudete a uklidníte své tělo, kterému tak dovolíte se připravit na spánek.

Choďte spát, až když se Vám chce opravdu spát. Uvědomte si, že spánek je důležitý, své starosti nechte starostmi, soustřeďte se nyní na sebe, jak se Vám leží, postupně uvolněte celé tělo. Během spánku se tělo regeneruje, takže se o spánek rozhodně nešiďte!

 

Jděte se projít do parku. Sami

Pokud je to možné, zajistěte si hlídání. Toto bude čas jen pro Vás. Běžte ven, tam, kde to máte rádi. Na čerstvý vzduch.  Přijdete na chvíli na jiné myšlenky a můžete se soustředit pouze sami na sebe. Tady určujete pravidla jen Vy. Navíc uděláte i něco pro své zdraví, protože chůze je nejpřirozenějším pohybem pro tělo. Pokud se na to cítíte, dobijte baterky běháním. Nemusíte uběhnout maraton, abyste se cítili skvěle, stačí kousek, aby Vám to bylo příjemné. Uvidíte, že ten pocit potom je k nezaplacení.

 

Odpočinek na jedno kliknutí

Je to jednodušší, než si myslíte. Stačí i chvilka na osvěžení mysli. Na chvíli zavřete oči, vybavte si okamžik, kdy Vám bylo opravdu krásně, nebo si vybavte svou nejoblíbenější vzpomínku, uvidíte, jak se Vám na tváři za chvíli objeví úsměv.

Pokud chcete tuto chvilku relaxace dovést k dokonalosti, pusťte si k tomu svou oblíbenou písničku nebo uvolněte mysl za zvuků relaxační a meditační hudby, zvuku deště či praskání ohně. Zkuste si zvuk deště poslechnout ZDE nebo praskání ohně ZDEÚspěch zaručen!

 

TIP na závěr!

Zkuste si každý den zapisovat, co všechno děláte a musíte stíhat. Až si za nějaký čas, řekněme třeba za měsíc, své zápisky projdete, uvidíte, co všechno zvládáte a můžete tak posoudit, zda je na čase s tím něco udělat nebo se naopak můžete pochválit, jak jste dobří, že se Vám daří plnit si své cíle. Budete tak mít v ruce vlastně cennou analýzu svého času.

 

Myslete na to, že jste hlavně člověk, a jako každý máte své potřeby a být dlouhodobě v zápřahu se prostě nedá. Najít si čas a podívat se na věci s nadhledem je prostě nezbytnost.

 

Jistě časem naleznete to, co Vás bude bavit a zároveň si při tom odpočinete. Inspirace je všude kolem nás. A co Vy? Jak nejraději relaxujete, když máte chvilku pro sebe? Jak odpočíváte? Sdílet své tipy a zkušenosti můžete v našem diskuzním fóru.

Tým VašeVýživné.cz

Autor: Mgr. Iveta Novotná

Doporučené články

28. března 2024|

Mimosoudní dohoda rodičů

Dokážete se se svým bývalým partnerem rozumně domluvit na výši výživného? Pokud nejste manželé, můžete celou věc řešit i mimosoudně.

19. března 2024|

Pěstounská péče

Chcete se stát pěstouny? Přečtěte si článek, jak začít.

13. března 2024|Inspirace

Pomlázka, beránek a vajíčka aneb co všechno patří k Velikonocům

Pojďme se podívat, proč se Velikonoce slaví a co k nim neodmyslitelně patří.

Všechny články